Sinds juli is Alie Hoksberg bestuurslid van energiecoöperatie WPN. Nadat ze jaren voor Shell werkte ging het roer om. Ze ging andere dingen doen, kwam uit bij onze coöperatie en bracht haar kennis van de energiewereld mee. Bestuurslid is ze uit idealisme, maar ook om haar tanden te zetten in een nieuwe uitdaging. Maak kennis met Alie.

Alie is een echte techneut. Na de HTS in Hilversum begon ze aan een loopbaan bij Shell die bijna dertig jaar duurde. Als ingenieur had ze verschillende functies, van werken op verschillende raffinaderijen, ontwerpen en ‘troubleshooting’ van fabrieken tot verkoop en research. ‘Mijn werk draaide altijd om techniek. Als dat bij je past kun je bij Shell helemaal los gaan. Voor mij was het een wereldbaan: om de drie a vier jaar kreeg ik de kans om binnen het concern van baan te veranderen. Ik was voor Shell vaak op reis en kwam op plekken waar niemand anders komt en werkte in hele diverse en internationale teams.’

Balans

Toch ging er iets knagen, vertelt ze. ‘Ik was toe aan verandering. En ik wilde niet meer alleen met mijn hoofd, maar ook met mijn handen werken. Na haar vertrek bij Shell in 2017 stortte ze zich op een koksopleiding. Met succes, want op dit moment maakt ze zich op voor een selectie om als vrijwillige kok mee te varen op De Eendracht, het Rotterdamse zeilschip dat vaart voor het goede doel. Vorig jaar meldde ze zich als aspirant-bestuurslid bij de coöperatie: ‘Ik wilde toch ook graag weer wat met mijn hoofd doen’. Het blijft zoeken naar de juiste balans, aldus Alie.

Morele plicht

Bestuurslid werd ze ook uit idealisme: ‘Als burgers zijn we mede verantwoordelijk voor het slagen van de energietransitie. We moeten dit niet alleen aan overheden overlaten. Kansen die we krijgen moeten we pakken. Verduurzaming gaat ons allemaal aan. Wat mij betreft hebben we de morele plicht om zelf in actie te komen.

Olie

Alie heeft dus groene idealen én liefde voor Shell. ‘Ik krijg vaak de vraag hoe ik dit verenig.’ Toch zag ze ook bij Shell dingen veranderen. ‘Ik zag druk van binnenuit om te verduurzamen, maar het is een logge organisatie, verandering kost tijd. En ook een bedrijf als Shell zit volgens haar soms klem. ‘De vraag naar olie zal nog een poos toenemen, kijk alleen maar naar landen als India en China. De realiteit is dat we simpelweg nog lang niet zonder kunnen, maar zolang we nog aan dat infuus zitten mogen we wel eisen en verwachten dat de olie-industrie verduurzaamt.

Zonaandelen

Terug naar Nijmegen en het hier en nu. Deze dagen steekt Alie veel tijd in de voorbereiding van Zonnepark de Grift. In de werkgroep Zon schrijft ze mee aan de voorwaarden voor Nijmeegse Zonaandelen, waarvoor leden eind dit jaar kunnen inschrijven. ‘De businesscase van het zonnepark is complex, omdat het onderdeel is van de plannen voor energieopslag op de Grift. We hebben goede hoop dat we onze leden straks een gedegen voorstel kunnen doen. Persoonlijk vind ik het mooi dat je met een Zonaandeel van 50 euro al kan meedoen. Een Zonaandeel is een perfect cadeau voor je kind of kleinkind én je draagt bij aan een duurzame stad.’

Alie groeide op in Ermelo, op de Veluwe, en woonde lang in de Randstad. Ze woont nu met haar echtgenoot in de Nijmeegse wijk Brakkenstein. Ze is enthousiast hobby-kok. Daarnaast houdt ze van hardlopen, zeilen en bergen beklimmen. En van lezen, laatste boek: Snuff van Terry Pratchett.