15 juni: Studio de Grift over de energiehub, deel 2

Datum:

15-06-2020

Locatie:

Online

Tijd:

Van 20.00 tot 21.00

Energiecoöperatie WPN en Burgers Geven Energie presenteren: Studio de Grift – Energiehub afl. 2

In deze tweede aflevering gaan we dieper in op wat de energiehub precies is. En wat kan de hub betekenen voor de energievoorziening in onze stad? Gespreksleider Ruud Schuurs en sidekick Pim de Ridder (Wiek-II) gaan samen met onze gasten op verkenning uit. Kijkers kunnen tijdens de uitzending online meepraten.

Programma Studio de Grift – Maandag 15 juni

20.00 uur: Welkom en terugblik

Welkom en korte terugblik op de eerste uitzending door gastheer Ruud Schuurs.

20.10 uur: Help, het net zit vol!

Een belangrijke reden om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen in de energievoorziening is dat ons elektriciteitsnetwerk niet is ingericht op de onbalans die duurzame energie veroorzaakt. Daar komt bij dat op sommige plekken, zoals Nijmegen Noord, simpelweg geen ruimte meer is voor nog meer energie-aanbod. Hoe gaat de netbeheerder om met de ontwikkelingen op de energiemarkt? We vragen het Casper Vogelaar van Liander.

20.20 uur: Energie… watt? Wat is het plan op De Grift

Falco Pieters, projectleider bij Wiek-II, licht het plan voor de energiehub verder toe.

20.30 uur: Leentje buur… warm contact met de buren

Bij de buren van Park 15 zijn ook vergaande plannen om de bedrijven van eigen energie te voorzien. Met een batterij, zonnepanelen op daken, een windmolen en een gasmotor. De bedrijven hebben echter een uitdaging, omdat een netaansluiting op deze plek voorlopig niet mogelijk is. Kunnen de plannen van Park 15 gekoppeld worden aan het idee van de Energiehub op de Grift? En kunnen we ook een koppeling maken met de nieuwe wijken die vlakbij de Grift worden gebouwd, zoals het aanpalende Zuiderwijk. Denk aan het verknopen van vraag en aanbod, een PC-roos project en/of laadinfrastructuur voor auto’s. Hierover gaan we in gesprek met Bart Franssen van Giesbers Groep en Park15.

20.40 uur: Smart grid Nijmegen, de trias energetica van Havana aan de Waal

We zoomen nog iets meer uit: Behalve op de Grift gebeuren in Nijmegen nog meer mooie en spannende dingen op energiegebied. Zo werkt afvalverwerkingsbedrijf ARN aan een innovatief plan om Nijmegen Zuid van lokaal opgewekte duurzame energie te voorzien. Energiebedrijf Engie werkt met een consortium aan een Groene Delta langs de Waal. Samen vormen deze drie projecten belangrijke pijlers voor de Nijmeegse energievoorziening van de toekomst. Gerard van Gorkum (ARN) schuift aan.

20.50 uur: Reflectie op de uitzending met Alie Hoksberg (Energiecoöperatie WPN).

De vier windmolens en het beoogde zonnepark op De Grift vormen een belangrijk onderdeel van de energiehub. Energiecoöperatie WPN is eigenaar van de windmolens en wil straks ook eigenaar worden van de zonnepanelen op deze plek. Hoe kijkt het coöperatiebestuur naar het plan en hoe past dit in de koers van de Nijmeegse coöperatie? Alie Hoksberg (aspirant bestuurslid) licht de strategie van WPN toe en reflecteert op de uitzending.


Installeren Zoom of Zoom via browser

Voor deze bijeenkomst gebruiken we het programma Zoom. Om mee te doen installeer je voor de bijeenkomst Zoom op je laptop, computer of Ipad. Dat gaat heel eenvoudig: ga naar Zoom.us en volg de stappen, te beginnen met het invullen van je geboortedatum. Hulp nodig bij het installeren? In de handleiding vind je de stappen voor het installeren van Zoom. Je kunt ook nog even testen of Zoom goed werkt. Daarna ben je klaar voor onze online ontmoeting.

Wil je Zoom niet installeren, dan kun je ook de browserversie van het programma gebruiken. Klik op de onderstaande link DEELNEMEN. Je wordt dan doorgeleid naar je internetbrowser. Daar kun je kiezen voor ‘start from your browser’. Klik op deze zin en Zoom start in je browser op. De kwaliteit in de browserversie van Zoom kan iets minder zijn dan wanneer je het programma download.

Deelnemen Studio de Grift – Energiehub afl. 2

Maandag 15 juni klik je enkele minuten voor 20.00 uur op deze link: DEELNEMEN
Je wordt daarna doorgeleid naar een wachtscherm. De uitzending start automatisch om 20.00 uur.

Drieluik

Over de energiehub valt veel te vertellen. Na de tweede uitzending op 15 juni volgt nog een derde en laatste aflevering. Daarin gaan we in op het hoe van de energiehub. Houd voor de datum onze sociale media en nieuwsbrief in de gaten.

Graag tot 15 juni!

Terugkijken

Onze uitzending gemist? Geen punt. Via onze ‘vlog’ pagina kun je eerdere uitzendingen terugkijken.