De aanleg van Zonnepark de Grift, in Nijmegen-Noord, is al enkele weken in volle gang. Nu sneeuw en ijs verdwenen zijn gaf Leidy van der Aalst, voorzitter van Energiecoöperatie WPN, samen met kleinzoon Lucas het officiële startsein voor de bouw.

Eigendom van inwoners

Zonnepark de Grift is na Windpark Nijmegen-Betuwe het tweede grote project van Energiecoöperatie WPN. Net als het windpark wordt het zonnepark eigendom van inwoners van Nijmegen en omgeving. Dit voorjaar kan iedereen die hiervoor belangstelling heeft inschrijven voor Nijmeegse Zonaandelen.

‘Als bestuur zijn we heel erg trots op deze nieuwe mijlpaal’, vertelt Leidy. ‘We hopen weer op veel enthousiaste bijval. Met wind én zon bouwen we samen aan een duurzame toekomst voor onszelf en onze kinderen.’ Haar eigen kleinkinderen krijgen straks in elk geval een Zonaandeel van haar cadeau. Kleinzoon Lucas (8) is alvast onder de indruk als hij om zich heen kijkt: ‘Wat is het groot hier, ik ga er zeker op school over vertellen. Ik hoop dat we een keer met de hele klas mogen komen kijken.’

Het zonnepark is ontwikkeld door de Nijmeegse ontwikkelstichting Wiek-II in nauwe samenwerking met de energiecoöperatie. Omdat WPN eigenaar wordt van Zonnepark de Grift blijft de opbrengst van het project in onze eigen regio. Dat er draagvlak is voor deze aanpak blijkt uit het feit dat de coöperatie de laatste jaren flink is gegroeid. Met 1800 leden en donateurs is WPN een van de grootste energiecoöperaties van Nederland.

Lokale bouwers

Voor de bouw zijn lokale aannemers gecontracteerd. Zonnepark de Grift draagt zo een-op-een bij aan de lokale economie en werkgelegenheid. Hoofdaannemer is de Wijchense installateur 100% Zonnig. Voor de aanleg van de panelen zet het bedrijf, naast eigen monteurs, werkzoekenden in die hiervoor speciaal zijn opgeleid. Voor het aansluiten van de stroomkabels is het Nijmeegse bedrijf Batenburg Installatietechniek aangetrokken.

Het nieuwe zonneveld komt te liggen onder de molens van Windpark Nijmegen-Betuwe en is zo’n zes hectare groot. Er is ruimte voor ruim 11.000 panelen, die samen duurzame energie opwekken voor 1250 huishoudens. Volgens plan is het zonnepark deze zomer klaar om in bedrijf te gaan.

Over deze site

Dit kan een goede plek zijn om jezelf en je site te introduceren of wat credits op te nemen.